Meer over Bodytec


Wat kun je met EMS training bereiken?

EMS training word vooral gebruikt om sterkere, fittere spieren te bereiken. Naast kracht kun je ook krachtuithoudingsvermogen en spierontwikkeling of het tegengaan van atrofie trainen. Afhankelijk van de oefenvormen word ook de coördinatie, reactievermogen en/of snelkracht getraind.

Wat is EMS Training?

Door middel van Electro Myo (spier) Stimulation (EMS) worden spieren gestimuleerd om samen te trekken. In de topsport en revalidatie is EMS een oude, beproefde en wetenschappelijk geteste methode om prestaties te verbeteren en bij letsel het herstel te versnellen. Buiten de topsport en revalidatie om is deze techniek nu ook beschikbaar om een volledige lichaamstraining te ondergaan.

Hoe lang duurt een EMS training?

De EMS training duurt gemiddeld tussen de 15 en 20 minuten. In deze tijd word de electro myo stimulatie toegepast. De training kan uitgebreid worden met conditionele vormen voor of na de stimulatie.

Hoe vaak moet ik een training volgen?

Wil je graag snel resultaat? Dan is het aan te raden om 2 keer in de week te komen. Een eventuele derde training is alleen te doen wanneer je dan voor de herstel / relax training gaat.
Om resultaat langzamer op te bouwen en te onderhouden is 1 keer in de week genoeg. 3 keer per week is af te raden voor beginnende sporters. Je spieren hebben dan onvoldoende rust om volledig te kunnen herstellen voor een volgende training.

Na een griep, verkoudheid of herstel na ....is het raadzaam eenmaal in de 4 dagen een herstel/ relax training te doen.

Welke spieren worden er allemaal getraind?

Bij een full body EMS training worden alle skeletspieren getraind tot aan de nek.

Wat voor kleren moet ik aan doen?

Bij een kennismakingssessie krijg je  een speciaal onder pakje te leen. Onder dit pakje draag je geen ondergoed (voor een goede geleiding van de stimulatie). Wanneer je regelmatig EMS training gaat doen heb je zelf onderkleding nodig, dit kun je bij Bodytec Lifestyle verkrijgen.
Het is heel goed om op blote voeten te trainen omdat je dan ook actief de voetspieren traint. Ook zitten er in de voeten veel sensoren die voor een juiste en actieve houding zorgen.
Een handdoekje is prettig om te nemen. Het zal wel meevallen hoeveel je je moet afdrogen maar het beetje vochtige wat erop je lichaam blijft wanneer je je pakje uittrekt is veelal wel prettig.

Wat moet je voelen?

Het is de bedoeling dat je tijdens de stimulatie voelt dat je spieren aanspannen, dit mag totdat je er weerstand van ondervind tijdens het bewegen. Wanneer je niet meer natuurlijk kunt bewegen staat de stimulatie te zwaar.
De stimulatie wordt geleidelijk intenser ingesteld. Dit om het lichaam te laten wennen aan de stimulatie. Van daaruit wordt er uitgebouwd naar de intensiteit waar de weerstand ervaren wordt.

Wat voor oefeningen moet je doen?

De stimulatie van de EMS apparatuur is intens, en veroorzaakt een verhoogde spier vermoeidheid. 

Voor een goed en gedegen resultaat is het raadzaam om oefeningen te doen waarbij je gebruik maakt van de totale ROM. Range of motion/ bewegingsmogelijkheid van de spieren die je aan speekt tijdens de oefening. Men is veelal verrast van de effecten van deze wijze van trainen. Dit omdat er geen "hoog" intensieve oefeningen gedaan worden maar de spierpijn soms verrassend meer aanwezig kan zijn.

Ga je zweten tijdens de training?

Zweten is een fysiologische manier van het lichaam om warmte kwijt te raken. Om te gaan zweten heb je dus een verhoogde warmte bron nodig. Dit kan door de temperatuur van een ruimte zijn. Het aanspreken van de hart-longfunctie door cardio oefeningen veroorzaakt warmte in het lichaam waardoor men gaat zweten.

De EMS training is gericht op de spieren. De hart-long functie wordt hierbij niet intens aangesproken. Wat betekend dat een EMS training gegeven in een normaal verwarmde ruimte, en gericht op de beweging uitslagen van de spieren geen zweet effect zullen creëren.
Wel is het zo dat wanneer je normaal gesproken snel zweet, je ook tijdens een EMS training kunt gaan zweten. Dit komt dan meer vanuit krachtinspanning en de warmte die daardoor in je lichaam ontstaat.

Je kunt een EMS training doen om vervolgens door naar je werk of andere bezigheden te gaan.

Wie mag deze training allemaal doen, en wie niet?

Iedereen die 16 jaar of ouder is mag de EMS training doen.
Echter ben je zwanger, heb je een pacemaker of epilepsie dan is een EMS training niet verantwoord.

Verder kan dus een ieder EMS trainingen doen. Zeker omdat een EMS training op de persoon zijn/ haar kunnen afgestemd en gesteld wordt.

EMS training is snel en efficiënt. Helpt bij het verbeteren van sportprestaties. Balans en kracht nemen toe waardoor het voor de boven gemiddelde leeftijd zelfs te adviseren is. Je komt strakker in je vel te zitten.
Al met al een goede manier om vitaal en fit te worden, zijn en blijven.

Hoe fit moet je zijn om EMS trainingen te doen?

Hoe vitaal je bent dat maakt voor een EMS training niet uit.
De stimulatie kan helemaal worden afgesteld per spiergroep op jouw individuele belastbaarheid. Deze belastbaarheid kan zelfs per training wisselen. Dit omdat slaap, voeding, stress werk belasting etc. allemaal invloed hebbenop ons gestel.

Ook wordt er rekening gehouden met het niveau in verschillende oefeningen. De training is geheel op jou afgestemd.

Kun je atrofie/spierafname tegengaan met EMS training?

Door spieren die atrofisch zijn. Spieren die dus afname hebben, is het goed om met EMS te trainen om dit proces te stagneren of te vertragen.

EMS spreekt de beide soorten spierfibrillen aan. De verhoogde doorbloeding in de spier door de inspanning zorgt ook voor meer toevoer van voedingstoffen. De combinatie is voor atrofie/ spierafname juist goed. Daarom wordt EMS training of een EMS apparaat dan ook vanuit de geneeskunde geadviseerd om toe te passen.

De gewrichten worden tijdens een EMS training weinig tot niet belast. Hierdoor is het veilig voor iemand met atrofie om een EMS training te doen onder begeleiding van een gecertificeerde trainer.

 

Waar is een EMS training goed voor?

  • Verhoogt de vetverbranding bij het afvallen 

  • Helpt vetpercentage en gewicht verminderen

  • Verbetert de lichaamscontouren (figuurcorrectie)

  • Verhoogt de conditie, uithoudingsvermogen en vitaliteit

  • Bevordert spiergroei (ook na operaties en blessures) 

  • Stimuleert de stofwisseling en bevordert de afvoer van afvalstoffen

  • Verbetert de doorbloeding van huid en spieren (huidverbetering)

  • Bevordert kracht- en reactievermogen (valpreventie bij senioren) 

  • Verbetert je bewegingsniveau

  • Vermindert schouder-, rug- en nekklachten

  • Vermindert pijnklachten bij artrose

  • Verbetert instabiliteit van enkel-, knie-, heup-, rug- en schouder

  • Verhelpt incontinentie

Hoeveel stroom wordt er gebruikt?

De stimulatie die gebruikt wordt, ligt tussen de 5 en 10 volt afhankelijk van de intensiteit waarop wordt getraind.

Waar staat EMS voor?

EMS staat voor Electro Myo Stimulatie, Myo is de latijnse vertaling van Spier

Wat gebeurt er in je lichaam?

De stimulatie dringt door tot je zenuwuiteinden die op hun beurt een prikkel aan de spieren geven, dit gebeurt met 10 tot 150 impulsen per seconde. Door deze impulsen gaat de spier samentrekken/aanspannen net zoals deze dat zou doen als je zelf de impuls geeft.

Waar staat Herz voor?

Het aantal Herz staat voor het aantal contracties/impulsen per seconde.Het aantal Hertz geeft aan hoe vaak een spier wordt aangespannen binnen 1 seconde. Bij 80 Hertz Wordt de spier 80 keer aangespannen binnen 1 seconden.Bij EMS wordt er tussen 7 en 150 Herz toegepast .

Hoe voelt de stimulatie?

De stimulatie voelt als golven vibratie, wanneer de intensiteit verhoogd wordt zorgt de stimulatie voor een spieraanspanning. Er zijn ook EMS trainingen gericht op doorbloeding, bijvoorbeeld pijnbestrijding en ontspanning. Dit kan anders aanvoelen omdat tijd en intensteit van deze stimulaties anders zijn.

Is EMS training veilig?

De EMS training kan in zeer korte tijd heel veel spiervermoeidheid veroorzaken, het trainingsniveau dient daarom goed afgestemd te worden op de belastbaarheid van de deelnemer. De spier reageert niet anders dan wanneer hij op andere wijze op kracht getraind word, echter in hele korte tijd met veel impulsen.
EMS training is veilig mits de training verzorgt wordt door goed opgeleide trainers of specialisten!

Hoeveel Hertz gebruik je met EMS training?

Geheel afhankelijk van je doelstelling wordt het aantal Hertz bepaald. Voor krachttraining (het meest gebruikte programma) worden de instellingen vaak op 80Hz ingesteld, voor een herstel training of cellulitis training rond de 5-10 Hertz en voor een massage rond de 100Hz.

Wat is het verschil tussen EMS en TENS?

Het wezenlijke verschil is de frequentie, het type puls en de vorm van de golf, en kracht van de stroom andere types zenuwvezels worden gestimuleerd. TENS prikkelt zenuwen die voor demping van pijn zorgen. EMS apparatuur prikkelt  de motorische zenuwvezels waardoor de spieren gaan samentrekken. De verschillende functies van de zenuwvezels hebben elk hun eigen specifieke soort stroom nodig om geprikkeld te raken.

Heb ik sneller effect dan met fitness?

JA! Dit komt doordat bij EMS training alle spieren tegelijkertijd worden getraind. Ook zijn de hoeveelheid spierfibrillen die aangesproken worden tijdens een EMS training veel hoger dan bij een fitnes training. In de fitness focus je vaak maar op 1 of 2 spiergroepen tegelijkertijd. Met EMS training heb je in 20 minuten tijd een volledige krachttraining achter de rug op al je grote spiergroepen. Je bespaard dus tijd en het effect is sneller.
Al met al een win win situatie 

Word ik sterker van EMS training?

Door EMS training word je zeker sterker!
Wetenschappelijke onderzoeken kunnen dit beamen.

Waarom moeten de electroden nat gemaakt worden?

Bij veel EMS apparatuur moeten de electroden  nat gemaakt worden, dit gebeurt om de stimulatie goed te kunnen geleiden.

Staat je vraag er niet bij? Stel dan hier jouw vraag: